tiistai 13. maaliskuuta 2012

Myskyn merkkejä ja peltojuoksentelua

 
Voi huhhuh, mikä myrsky tänään on ollut! Elävästi palasi taas mieleen Tapaninpäivän myrsky (siitä voit lukea täältä, mikäli on jäänyt unohduksiin). Koulusta lähdettiin Mikan kanssa kymmenen aikaan, tuuli oli hirvittävä ja puut taipuivat tuulessa vaakatasoon. Ajeltiin koululta puolisen tuntia suoraan tallille, kaikki oli onneksi ihan kunnossa. Peräkärryn tavarat tosin olivat levinneet, mutta muuten kaikki oli ihan hyvin. Pienissä varotoimissa ollaan siihen asti, kunnes tarhassa on uudet aidat – siihen tuskin menee puoltatoista kuukautta kauempaa aikaa, joten hyvällä mallilla ollaan! Tulevista projekteista olen postausta jo koneelle kirjoitellutkin, saapi nähdä, missä vaiheessa saan tuon valmiiksi.

 
Hieman eiliseen ennen kuin selosta tästä päivästä sen enempää – ratsastin Pihvillä eilen ilman satulaa, paneuduttiin pitkästä aikaa taivutuksiin ja asetuksiin. Mentiin käynnissä, tehtiin välillä perusmenon ohella askeleen pidennyksiä, mutta pääasiassa todellakin treenailtiin asetuksia. Alkuun asetin ponia molemmissa suunnissa sisälle päin. Tuntui siltä, ettei Pihvi tajunnut, että tehdään näin yksinkertaista tehtävää, ettei sen kummempaa taivutusta tarvinnutkaan tehdä. Asetin ponia myös välillä ulospäin, meni ihan hyvin. Parit pysähdykset ja peruutukset otettiin, peruutuksessa lähti kiirehtimään kovaa vauhtia taaksepäin. Pysähdykset tulivat ihan istunnan kautta, ilman ohjien käyttöä.

Alkuasetusten jälkeen aloin pyytää ponin takapäätä joko uran sisä- tai ulkopuolelle, hieman vuorotellen. Oli hieman kankeaa, mutta meni kuitenkin ihan ok’sti läpi. Viime kerrasta onkin jo aikaa… Loppuun otettiin ravia, Pihvi oli jälleen ravissa tosi kiireinen. Ravattiin sen verran, että sain ravin suhteellisen letkeäksi ja kulki hiljaa sen kummempia innostumatta. Loppukäynnit Siltterin seurassa, ja Pihvin ratsastuksen jälkeen harjasin Siltterin kunnolla! Tytöstä lähti ihan mielettömästi karvaa, nyt on kevään ensimmäisille lintupojille pesätarvikkeita.


 
Tähän päivään – aamupäivällä haravoitiin tarhasta jälleen kakkaa ja heiniä, ja kuskattiin niitä lantalaan. Hevoset saivat puoli yhden maissa päiväheinät, ja jäivät syömään niitä sillä välin, kun me painelimme sisälle myös syömään vähäsen. Tuulenpuuskat tuntuivat talossa, ja niiden jälkeen ja aikana käytiin kurkkaamassa ovelta tarhalle, että kaikki oli kunnossa.

Neljän maissa lähdettiin takaisin pihalle, otin Pihvin tarhasta ja harjailin ponin kevyesti. Sen kummemmin ponista ei jälleenkään karvaa lähtenyt, tainnut ukkeli ottaa takapakin kevääseen, kun pääsin jo sunnuntaista hehkuttamaan. Valjastin ponin ohjasajoon ja köpsyteltiin pellolle hieman pyörimään. Yksinkertaisesti todettuna ohjasajo ei ole meidän juttu, Pihvistä taitaa tuntua vain harvinaisen idioottimaiselta, kun kuski koittaa juosta perässä. Tuo perinteinen kärryttely on meillä siis muodissa…



 
Mentiin käynnissä pellolla lumihangessa, kääntelin ponia suuntaan jos toiseen, meni ihan yllättävänkin hyvin. Kääntyiltiin hetki ja otettiin pieni pätkä raviakin, kunnes heitettiin valjaat niskasta ja palailtiin perinteisen juoksutuksen pariin. Ohjasajokin voisi olla mukavampaa, jos olisi pidemmät ohjat. (välihuomautuksena, vetokarttu vihdoikin tilattu!)

Pihvi ravaili liinan päässä mukavasti, otettiin väliin pieniä kävelypätkiä ja sen myötä jatkettiin ravailua. Ravasi mukavasti & pysyi ympyrällä, pysähdyksetkin tulivat hyvin. Vaihdettiin suuntaa, sama toistettiin tähänkin. En loppujen lopuksi juoksuttanut pitkään, oli kuitenkin sen verran raskas pohja.

 
Pistin ponille sadeloimen päälle ja päästin otuksen tarhaan Siltterin kaveriksi. Kaksikko saikin hetimmiten viiden heinät tarhaan, Mika siivoili vielä tarhan puhtaaksi ja itse kävin laittamassa ruuat valmiiksi. Illalla oli vuorossa vielä iltatalli, siinähän hevostellessa päivä vierähti! Videoitakin tästä päivästä sain muutaman, niistä varmaan koostetta myöhemmin tulevissa postauksissa. Kommentit jälleen kerran tervetulleita! :)

Myskyn jälkeen pää kohoaa entistä korkeammalle.

2 kommenttia:

  1. Tosi kivoja kuvia teistä ja hyvältähän toi meno näyttää ohjasajaenkin! Ei tosin ole meidänkään juttu - itse kun oon todella lahjaton juoksemaan ponin perässä ja samaan aikaan käyttämään kättä siivosti.
    By the way, ihanan keväiset värit teidän juoksutusliinassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Vähän samaa vikaa täälläkin, itse olen niin olemattoman huono kyntämään ponin perässä samaan aikaan kun toinen mennä viipottaa. :D

      Poista