Tässä tämä vastauspostaus, kiitos kaikille kysymyksistä, niitä tuli ihan mukavasti! Mukaan laitoin muutaman kysymyksen, joita kysellään lähestulkoon joka toisessa kirjoituksessa. Kuviakin laitoin mukaan, vähän piristykseksi ja kertomaan menneistä vuosista. Mikäli vielä kysyttävää jää, kysyhän toki – vastailen näihinkin. :)
Kauanko Pihvi on ollut sinulla? Entä Siltteri?
Tutustuin Pihviin kesällä 2005, jolloin pojasta tuli vuokraponini. Siitä päivästä lähtien on samoja reittejä kuljettu tähän asti, ja omistukseeni Pihvi siirtyi helmikuussa 2006. Eli yhteistä taivalta on takana reilut kuusi vuotta. Siltteriin tutustuin heti ratsastusharrastukseni alussa 2003, kun tamma oli tuntihevosena Ruskon Ratsastuskoululla, jossa aloitin harrastuksen. Sieltä sitten muutamien mutkien kautta tyttö muutti meille puolisen vuotta myöhemmin kuin Pihvi, elokuussa 2006. Tarkemmin voit lukea täältä.
Onko teillä oma talli?
Meillä on oma talli, kahden hevosen pikkutila täällä syrjäisemmällä seudulla. Tallimme on kahden hevosen siirtotalli, jossa hevosemme viettävät yönsä, ja varusteilla oma varasto. Pihvi ja Siltteri ulkoilevat päivittäin säästä riippumatta arviolta aamukahdeksasta ilta yhdeksään, ja elelevät tyytyväistä elämää näin. Meillä on valaistu, hiekkapohjainen tarha, jossa myös ratsastaminen onnistuu, ja nyt syksyllä aion kokeilla ajamistakin. Kuivaheinät ovat isossa ulkorakennuksessa, jossa kengittäminenkin tapahtuu. Omaa peltoa on ympärillä jonkin verran, ja ratsastaminen ja ajaminen onnistuvat siellä hyvin (- tai niin hyvin, kuin luonnonolosuhteet antavat periksi…).
Kuinka pitkä olet? Mikä Pihvin säkäkorkeus on? Paljon painat?
Tätä minulta kysytään joka toisessa postauksessa! Kyllä, olen 170cm pitkä, en kasva enää pituutta pitkään aikaan. Ja kyllä, Pihvi on ollut viimeiset 15 vuotta sen 113cm, eikä ole kasvanut siitä enää. 8) Olen hoikka ja painan sen verran, että olen itse tyytyväinen. Olen aina hallinnut kroppani hyvin (- tästä kiitos kilpavoimisteluharrastukselleni), ja tämä auttaa minua paljon ratsastuksessa – oli alla pieni tai iso ratsu. Ratsastan Pihvillä silloin tällöin, jotta poni saa muistella ratsujuttuja sellaisen ihmisen kanssa, jonka kanssa on yhteistyötä tehnyt jo pitkän aikaa.
Milloin aloitit ratsastuksen?Jo aiemmin kerroinkin, että vuonna 2003 aloitin hevosharrastuksen ratsastuskoululla, Ruskolla. Tuolloin kävin suurin piirtein kaksi kertaa viikossa tallilla – kerran tunnilla, ja kerran ratsastuskoulun heppakerhossa. Kävin Ruskolla reilun puolisen vuotta tunneilla, kunnes vauhti sitten hidastui ja hevosharrastus jäi kokonaan toistaiseksi. Kesällä 2004 kuitenkin polte palasi takaisin ja palasin tunneille, tällä kertaa tosin lähellämme tuolloin olleelle pienelle tallille, jossa vuotta myöhemmin sitten tapasin Pihvinkin.
Onko sinulla ollut muita omia hevosia? Tai vuokrahevosia?
Ei ole ollut, Pihvi oli ensimmäinen vuokrahevoseni, ja samalla myös ensimmäinen oma hevoseni. Siltteri tuli sitten Pihvin jälkeen, kuten jo aiemminkin kerroin. Varsinaisia muita vuokra-, ylläpito- ja hoitohevosia minulla ei koskaan ole ollut, mutta yksi ns. projektiponi oli vuonna 2009, joka on jäänyt hyvin mieleen. Pirtsakka gotlanninrussponi Kyra, jonka kanssa tuli muutama kuukausi kertailtua ratsastuksen saloja. Niiden kuukausien aikana opin itsekin paljon uutta, niin ratsastajana, kuin ihmisenäkin.
Missä päin Suomea asut?
Asun täällä Varsinais-Suomessa, Turussa.
Minkä ikäisiä Pihvi ja Siltteri ovat? Entä minkä kokoisia?
Pihvi on syntynyt vuonna 1993, joten ikää tänä vuonna tuli pojalle 18 vuotta. Siltteri on puolestaan syntynyt muutamaa vuotta aiemmin, 1990, ja tyttönen vietti keväällä 21 vuotissyntymäpäiviään. Pihvi on säkäkorkeudeltaan jo aiemmin mainittu 113cm, Siltteri työhevostyyppinen, ja korkeudeltaan 165cm.
Miten pitkään ajattelit pitää Pihvin?
Loppuun asti. En halua, että pitkäaikainen ystävä joutuu enää kenellekään muulle. Itselleni, ja Pihvillekin olen sen luvannut, että yhdessä kuljetaan tämä tarina loppuun.
Tuntuuko ikinä, että Pihvi on liian pieni sinulle?
Vaikea kysymys! Tokihan tiedostan asian ja ajattelen sitä aina silloin tällöin, mutta satunnaista ratsastelua ei tämä haittaa. Onhan minulla kuitenkin mahdollisuus ratsastaa ’oikean kokoisella’ hevosella.
Mitä kaikkea olette harrastaneet/kisanneet Pihvin kanssa?
Vaikka mitä on tullut vuosien varrella kokeiltua - kilpailupuolella olemme osallistuneet este-, koulu-, laukkakilpailuihin, tehtäväratsastukseen, raveihin, driving classiin, valjakkokilpailuihin ja match showhun. Kotona on sitten näiden lisäksi tullut käytyä maastoilemassa, uimassa, kiipeilemässä, agilityä harrasteltu… Paljon kaikkea, osa varmaankin jää sanomatta, kun ei ihan mieleen tällä hetkellä tupsahda.
Minkä tasoinen ratsastaja olet?
Hieman vaikea arvioida, sanoisin että Helppo B. Esteitä en kovin paljon ole viimeaikoina hypännyt, varmaankin esteillä jokin 60-80cm. Paha sanoa, pääasiassa olen treenannut esteiden osalla tekniikkaa, enkä hypännyt korkeutta. Haaveena on ollut kunnon valmentautuminen kouluratsastuspuolella, mutta valjakkoharrastuksen myötä tämä on hieman jäänyt taka-alalle. Mutta, täältä takaa tullaan vielä!
Minkä tasoinen poni Pihvi on, entä Siltteri?
Molemmat hevosemme on hyvin koulutettuja ja osaavia ratsuja. Siltterin koulutustasoa on hieman vaikea arvioida, sillä tyttö tekee mitä pyytää, oli kyseessä sitten vaikeampi tai helpompi juttu. Nyt viimevuosina varsinainen koulutreenailu on jäänyt vähemmälle, mutta arvioisin että Helppo B-A. Esteillä Siltteri on aina ollut lahjakas, ja hypännyt yli metriä. Pihvin koulutustasoa on vielä vaikeampi arvioida, sillä vien ponia kokoajan eteenpäin ratsastuksen suhteen. Helppo B on varmaankin oikea taso, esteillä olemme yhdessä ratana hypätty 60cm, mutta yksittäisenä sitten enemmän.
Oletko kilpaillut Siltterillä jossain lajissa?
En ole, Siltteri ostettiin meille harrastehevoseksi. Yhdessä on käyty tunneilla ja olen kehittynyt Siltterin kanssa ratsastajana paljon. Viimekesänä yhdet tallikisat hyppäsin, mutta muuten ei ole tullut kilpailtua.
Käyttekö valmennuksissa? Oletko joskus käynyt niissä?Emme käy, kotona mennään. Tulevaisuudessa olisi hienoa päästä silloin tällöin ”ammatti-ihmisen” silmien alle. Ensi kaudelle on tämänlaisia haaveita, mutta niistä sitten enemmän, jos näin tulee olemaan. Varsinaisesti valmennuksessa en ole käynyt, mutta aktiivisesti kävin tunneilla muutama vuosi takaperin Siltterin kanssa. Kehitystä tapahtui kyllä, ja näiden ansiosta pärjäilen itsenäisesti entistä paremmin. Seuraamassa olen käynyt kyllä, kuunteluoppilaanakin oppii.
Montako kertaa viikossa treenaat Pihviä? Entä Siltteriä?
Pakko sanoa näin alkuun, että kun tämä kerran harrastus meille kaikille on, niin en ole sen suurempia paineita ottanut treenaamisesta. Mennään sään ja olosuhteiden mukaan – jos vettä sataa kaatamalla, pakkasta on -20 astetta, tai muuta vastaavaa, hevosemme pitävät vapaata, ja liikuttelua katsotaan sitten toisena päivänä. Siltteri on harrasteratsu, jo ehkäpä eläkeikäänkin ehtinyt, tehdään hänen kanssaan juttuja ihan mielialan mukaan – milloin pellolla, milloin kentällä. :)
Pihvin kanssa pidän tärkeänä monipuolisuutta – ajoa, ratsastusta, juoksutusta, yms. Kerrat vaihtelevat viikoittain, joinain viikkoina mennään 2 kertaa, toisena neljäkin kertaa. Vaikka sinänsä ajamisessa kilpaillaan, voi vaihteluna tehdä paljon muutakin. Treenaaminen riippuu jo edellä mainituista olosuhteista, sekä omista kiireistäni.
Mitä mieltä olet nettikirjoittelusta ja arvostelusta?
Omasta mielestäni se, joka lisää nettiin kuvan, videon tai tekstejä, on oltava valmis ottamaan palautetta vastaan – oli se sitten millaista tahansa. Itse olen saanut paljon hyvää palautetta, mutta välillä joukosta eroaa muutamia negatiivisilla kommenteillaan. Olen saanut kommenttia mm. Siltterin koosta, omasta pituudestani, mutta olen oppinut sulkemaan mielen niiltä inhottavimmilta asioilta ja luotan omaan arvostelukykyyni – ja siihen, että vaikka kuvat ja tekstit kertoisivat paljon, ne eivät ole täysin sama juttu, kuin päivät, joita vietän hevosteni kanssa, ja ne tunteet, mitä tunnen niiden kanssa.
Pää kylmänä, kritiikki kritiikkinä ja muiden mielipiteet ja huutelut omana arvonaan, niin nettipuolella hevostelussa pärjää hyvin! :)
Kauanko olette harrastaneet valjakkoa?
Kipinä lajiin syttyi vuonna 2010, ja vauhtia rattaisiin ajatus sai helmikuussa 2011, jolloin kävin Valjakkoajon ABC – kurssilla Hessitallilla Urjalassa, ja suoritin samalla alueluvan. Ensimmäiset aluekilpailumme – ja toistaiseksi ainoamme – starttasimme huhtikuussa tarkkuuden +30cm luokassa, jonka palkintojenjaossa sattui pieni välikohtaus, jonka takia valitettavasti loppukausi oli jo mielessäni sivuutettu. Nyt odotellaan ensikautta, ja luulen, että silloin on menossa uudet kujeet, mutta niistä sitten enemmän tulevaisuudessa.
Haluan vielä loppuun laittaa jo ennenkin julkaisemani videot – ensimmäisistä valjakkokisoistamme sekä yhteisen tarinamme. Toivonmukaan jaksatte katsoa! :)
Olipas "hauska" katsoa miten siihen tilanteeseen jouduttiin kun sillon ponisi otti hatkat hessillä rikki menneiden kärryjen kanssa muuta tilanteesta en muista kun että poni tuli miljoonaa mua päin ja sain sen kiinni kentän laidalta. Mistä nämä teidän uudet kärryt ovat hankittu kivan näköiset=)? itseläkin on nyt shetu tamma jolla olisi tarkoitus alkaa valjakkoa ajamaan:)
VastaaPoistavastaatko sähköpostiin vuori.tiina@gmail.com